Office

BBC Wales unveils dramatic lighting at £100m HQ

A dramatic five-storey office lobby
The £100 million BBC building, located in central Cardiff, contains workspaces for more than 1,000 people as well as radio and TV studios.

BBC Wales has unveiled a striking lighting installation for its new headquarters.

The £100 million building, located in central Cardiff, contains workspaces for more than 1,000 people as well as radio and TV studios. 

The 26,000m2 broadcast centre has a Breeam Outstanding rating for its energy efficiency.

The large facility has a full-height atrium that is configured as a public street at its base and is built over five storeys on the site of the former central bus station. 

The floorplan is predominantly open-plan, with only 30 per cent of workspaces at traditional fixed sit-down desks, whilst the remainder range from high-stool bench workspaces to less formal upholstered seating in more relaxed areas. 

The east side of the building contains the central support space, with desks arranged along the exterior perimeter or the edge of the central atrium, while on the west side the main content production space is located, with studios housed in a hub between. 

Colour ‘pixel’ blocks are visible from the atrium, animating the central space whilst expressing the digital culture of the organisation. 

The floorplan is open-plan, with only 30 per cent of workspaces at traditional fixed sit-down desks, whilst the remainder range from high-stool bench workspaces to less formal upholstered seating in more relaxed areas.

Colourful elements lead the eye up through the bustling floors, with the exposed services visible and illustrating how the design knits together high-performance infrastructure and locally-crafted materials.

Acoustics are constantly manipulated to support the function of the space in question and battens and paneling feature in the interiors. 

The facility features a 5,000 square metres of an acoustic metal hybrid raft ceiling systems which provides a distinctive aesthetic ‘suited to a 21st century digital broadcast environment’.

Teams from BBC workplace and SAS International contributed to the design of a solution that combines high acoustic performance with stunning modern aesthetic and theatrical lighting.

ID:SR, the internal design arm of architect Sheppard Robson was commissioned to design the interior of this Foster + Partners building.  

The M&E consultant was CMB Engineering and Evans Electrical

And the building was engineered by AECOM

Teams from BBC workplace and SAS International contributed to the design of a solution that combines high acoustic performance with stunning modern aesthetic and theatrical lighting.

The facility features a 5,000 square metres of an acoustic metal hybrid raft ceiling systems which provides a distinctive aesthetic ‘suited to a 21st century digital broadcast environment’.

The lighting features striking X-shaped luminaires, dramatic oversize high bays and extensive LED linear systems. 

Colour rendering was important in some of the areas due to the nature of the operational side of the building.

For the meeting rooms, all downlights have a 4000K colour temperature provide high lighting quality and a colour rendering, CRI, of 90. 

The lighting was supplied by Zumtobel.

The reception area at the BBC Wales building in Cardiff features linear LED lighting set against a dark ceiling.