Office

Lighting is key component in ITN HQ makeover

A very snazzy office interior
The building blends café culture and a hotel experience within a single space to respond to the changing work culture of modern occupiers, one which blurs the edges between work and leisure time.

SITUATED in the heart of the Capital between the City of London and the West End the building, 200 Gray’s Inn Road is occupied by a number of high-profile media organisations including ITN Productions, ITV and Warner Bros.

The building blends café culture and a hotel experience within a single space to respond to the changing work culture of modern occupiers, one which blurs the edges between work and leisure time. 

The ground floor area, previously a conventionally-configured office reception, has not only been re-adapted but has transformed the arrival experience and provided a much-needed amenity, changing the way the occupiers use the building. 

The design delivers a sociable place and incorporates Outtakes, a new publicly accessible café, as well as break-out spaces for meetings.

During the project it was vital to complete the fit out maintaining the original design integrity whilst ensuring 24/7 operations for Britain’s largest independent news broadcaster, ITN. 

The brief was to completely redesign the entrance extending the building envelope, taking and augmenting the lighting scheme from the recently refurbished offices and creating a better environment for the building’s occupants. 

A key component is the 7m high building entrance leading to a podium with a ceiling level that steps down to approximately 3m, a social space which includes a café, relaxed seating and semi-formal working zones.

This is part of a rolling refurbishment project which to date has seen refurbishment to floors or parts of floors from level 1 to 5.

The lighting was a key part of it. Lighting ‘ladders’ using a special Zumtobel Supersystem frame with integrated Ondaria luminaires have been attached to the exposed concrete slabs to direct the light and help accentuate the aesthetic of the original material.

The Supersystem ladder offers a mechanical structure to support other lighting elements, lighting control and acoustic panels to fill a space with uniform styling. 

Ondaria is a circular luminaire with soft contours and a homogeneous silhouette that provides a subtle indirect component and provides a diffused, soft light distribution.

Also mounted to the Supersystem ladder is Panos infinity luminaires, providing more focussed light to areas where people might be encouraged to engage in work tasks and of course can be linked to both daylight and user preference to regulate the amount of light. 

Emergency lighting is being provided by Resclite maximum efficiency fittings that blend attractive design with the highest technical standards. 

The newly-installed elements help to highlight the beauty of the existing structure and the rhythm of its architecture.